İZMİR BAROK
İzmir Barok , 2008 yılında İZDOB orkestrasından Kontrbas ve Viola da Gamba sanatçısı Bülent Oral ve Keman sanatçısı Hakan Özaytekin tarafından kurulmuştur. 25 yıla yakın zamandır birlikte oda müziği çalışmaları ve konserleri yapan bu ikili, sonunda hayalini kurdukları bu grubu hayata geçirmeyi başardılar. Topluluğun göze çarpan en önemli özelliği, barok müziğini dönemin enstrümanları ve de stili ile seslendirmeleridir. Türkiye’de bunu gerçekleştiren ilk topluluk olmaları da kendileri için ayrıca bir gurur vesilesi olmuştur.
Topluluk , önceleri Çembalo sanatçısı Tuğçe Özaytekin’in de katılımıyla 3 farklı enstrümanla çalışmalarına başladı . Daha sonra topluluğa Barok Flüt sanatçısı Atilla Oral ve Soprano Linet Şaul katıldı. 2011 yılından itibaren topluluğun Çembalo sanatçısı Erica Fossi oldu.
“16. Yüzyıldan 18. Yüzyıl ortasına Avrupa ve Osmanlı Saray Müzikleri” projesi kapsamında topluluğa Osmanlı müziği icracısı mezzo soprano Sinem Özdemir, çeng ve kanun sanatçısı Şehvar Beşiroğlu, rebab sanatçısı Mehmet Refik Kaya ve vurmalı çalgılar sanatçısı Hüseyin Tuncel dahil oldu.
Topluluk şu ana kadar Türkiye’de İzmir, Eskişehir, İstanbul ve Bodrum’da konserler vermiş, bu konserlerden Bodrum’da yapılan “D-Marin Uluslararası Klasik Müzik Festivali”ne 2 yıl üst üste davet edilmişlerdir. Ayrıca İzmir’de ilki gerçekleştirilen “Aassm Barok Müzik Günleri” konserler dizisine İngiltere’den “London Baroque” ve İtalya’dan “Mare Nostrum” toplulukları ile birlikte katılmışlar, İngilizlerin ünlü sopranosu Emma Kikby ve London Baroque’un kemacısı İngrid Seifert ile birlikte konserler vermişlerdir.
Grup, 2011 yazında Almanya’nın Nürnberg şehrindeki Freankisher Sommer Festivalinde barok dönem Avrupa ve Osmanlı bestecilerinin eserlerini seslendirmiş, “16. Yüzyıldan 18. Yüzyıl ortasına Avrupa ve Osmanlı Saray Müzikleri” projesiyle dünyaca ünlü Viola da Gambacı Hille Perl ve Lute sanatçısı Lee Santana ile İzmir Uluslararası Müzik Festivalinde ve Bremen Musicada-Tage der Alten Musik Festivali’nde yer alarak büyük beğeni kazanmışlardır.
Topluluğun en önemli amaçları arasında, barok müziğini ve barok dönem bestecilerini oldukça geniş bir zamanı kapsayan barok müzik dönemlerini; dönemin enstrümanları ile tanıtmak , sevdirmek ve yeni grupların oluşmasına katkıda bulunmaktır .
İzmir Barok Grubu, Avrupa’nın barok müziğini ve Osmanlı dönemindeki barok bestecilerini de araştırıp yorumlamanın yanında, repertuarlarına katmışlar, bu bestecilerin eserlerini Avrupa müziğinin armoni esaslarına göre düzenleyip , Türkiye ve Avrupa’da seslendirip tanıtmak konusunda da bir misyon yüklenmişlerdir.