Dr. Aydın Karlıbel
1957 yılında İstanbul’da doğan Aydın Karlıbel dört yaşında piyano ve solfej çalışmalarına başladı. Dokuz yaşında Cemal Reşid Rey’in (1904-1985) öğrencisi oldu ve vefatına dek kendisi ile çok yönlü çalışmalar yaptı. Kolej Saint-Michel, Robert Kolej (1976), Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim-Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinden (1985) mezun oldu. 1986’da L.R.S.M. Piano Performance Diploması’nı aldı, sonraki yıllarda Wiener Meisterkurse ve Siena’da Accademia Chigiana’daki kurslara katıldı.
ENKA bünyesinde müzisyen ve yazar olarak çalışmalar yaptı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde otuz yıl boyunca yüzlerce temsilde görev aldı, yurtiçi ve yurtdışı turnelere katıldı. Eserleri Almanya’da Keturi Musikverlag tarafından basıldı, Almanya, İtalya, İngiltere, Macaristan ve Gürcistan’da yorumlandı, Kalan, Lila Müzik, Iton firmaları ve TRT tarafından yayınlandı. Ayşegül Sarıca ile piyano çalışmaları yaptığı İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü/MIAM’dan 2009’da Doktor ünvanını aldı. Franz Liszt’in Totentanz’ının İstanbul’daki ilk seslendirilişini gerçekleştirdi (1993), solist olarak konçertolar icra etti, Yıldız Teknik Üniversitesi VEKOM’un açılış resitalini verdi.
Bayreuth, Nürnberg (2010), Budapeşte ve Eger’de (2011) operalarından seçmeler içeren konserlerde yer aldı. Sakıp Sabancı Müzesi Konser Salonu’nda Franz Liszt’in Süvarileri ile birçok piyano projeleri gerçekleştirdi. Orkestra şefi olarak Britten, Paisiello, Mozart ve Rey’in eserlerini yönetti, Utrecht Senfoni Orkestrası’nın ustalık sınıfında yer aldı.
Hocası Cemal Reşit Rey’in Çelebi operasını tamamladı, Zeybek operası ile birlikte komple piyano-şan baskılarını hazırladı; marşlarının orkestrasyonlarını yaparak, Özyurt Kantatı ile birlikte yönetti. Belediye Konservatuarı (1975), I. Nejat Eczacıbaşı (1996), TRT 75. Yıl ve Mersin (2011) Kompozisyon ödüllerinin yanısıra Cambridge Biographical Center tarafından ‘Outstanding Musician’, Türk Lions Derneği’nin ‘Hizmet Gönüllüsü’ ve 2016’da ‘Semiha Berksoy Opera Vakfı’ ödülleri ile onurlandırıldı.
Ian Kemp’in Berlioz: Les Troyens eserini dilimize çevirdi. 2014’de CD kayıtları Hector Berlioz Müzesi tarafından koleksiyonlarına dahil edildi.
İstanbul Devlet Operası ve Türk Müziği Araştırma Topluluğu’nun seçkin sanatçılarını buluşturan Yahya Kemal Oratoryosu altı kez olmak üzere; Piri Reis’ten seçmeler Treviso’da, Lambalı Hanımefendi’den seçmeler Koç Üniversitesi’nde, Altı Prelüd ve Füg ENKA Oditoryumu’nda sanatçı tarafından seslendirildi.
Karlıbel’in başlıca eserleri Dört Opera (Eyyubiler, Piri Reis, Lambalı Hanımefendi ve Yavrukurtlar), Atatürk Senfonisi, Yahya Kemal Oratoryosu, İki Piyano Konçertosu, keman konçertosu, oda müziği, koro eserleri ve marşların yanısıra uyarlamalardan oluşur.
Aydın Karlıbel'in sanatı, evrensel etkilerin yanısıra, Türk estetiğinin özgün renklerini de yansıtır.