Güray Başol
Bilgi :PİYANİST GÜRAY BAŞOL’UN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNDE YAYINLANAN ALBÜMÜ “CUMHURİYETİN 100. YILINDA KADIN BESTECİLER NAZİFE ARAL GÜRAN - YÜKSEL KOPTAGEL” LİLA MÜZİK’TEN ÇIKTI
Güray Başol bu albümünde Cumhuriyetin ilk yıllarında doğmuş, eğitimlerini o dönemin
zorluklarına rağmen yurtdışında sürdürmüş, yetiştikleri alan ve stil konusunda farklı
müzikal kimliklere sahip iki bestecinin yapıtlarını kayıt altına alıyor
Halen Paris’te yaşayan, Türkiye ve dünyada konserler vermeye devam eden piyanist Güray Başol’un ikinci albümü Lila Müzik’ten çıktı. Üniversite eğitiminin ardından École Normale de Musique’te Germaine Mounier ile eğitimine devam eden, İdil Biret, Pascal Godard ve Verda Erman ile çalışma fırsatı bulan Başol, bu albümde eserleri arşivlerde kalmış besteci Nazife Aral Güran ve Yüksel Koptagel’in eserlerini yorumluyor.
Albümde 8 eseri yer alan 1921 Viyana doğumlu Nazife Aral Güran, babasının hariciyeci olması nedeniyle çocukluk ve gençlik yıllarını yurt dışında geçirdi. Annesi ve Cemal Reşit Rey ile başlayan müzik çalışmalarına 1938-42 yılları arasında Berlin Yüksek Müzik Akademisi’nde devam etti. II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle eğitimine ara veren Güran, doktor olan eşinin görevi nedeniyle bulunduğu Diyarbakır’da, Diyarbakır Filarmoni Derneği’ni kurmuştu. Yıllar sonra yarım kalan eğitimini Köln Konservatuvarı’nda tamamlayan bestecinin eserleri Türkiye dışında Almanya’da basıldı. 1993’te İstanbul’da vefat eden Güran’ın Feraceli Hanım, Boğaziçinde İkebana, İlkbahar, Gölde Akisler, Ağıt, Romans, Orkideler, Kennedy Noktürnü eserlerini bu albümde dinleyebilirsiniz.
Albümde yer alan diğer 8 eserin bestecisi Yüksel Koptagel 1931 İstanbul doğumlu. Sanat dolu bir ortamında yetişen sanatçı, beş yaşındayken komşuları olan Cemal Reşit Rey’in önerisiyle Rânâ Erksan ile piyano çalışmaya başladı. 1954’te İstanbul’a gelen ünlü besteci Joaquin Rodrigo’nun daveti üzerine İspanya’ya gitti ve bu dostluk Rodrigo’nun 1993’teki vefatına dek sürdü. Eğitimine Madrid Konservatuvarı ve ardından Paris’teki Schola Cantorum’da devam eden sanatçı, Rodrigo’nun dışında Santiago de Compostela’daki yaz okulunda besteci Alexandre Tansman ve piyanist Alicia de Larocha ile çalıştı. Türkiye’ye döndüğünde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na piyanist olarak atandı, ardından İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda bu görevi sürdürdü. Bir süre Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun sanat yönetmenliğini yürüttü. Albümde sanatçının Piyano için 3 Parça, Ninni, Küçük Brian’ın Günlüğü, Fosil Süiti, Minorka Sonatı, Epitafio, Tamzara ve Toccata eserlerini dinleyebilirsiniz.
Bu sene 25. Yılını kutlayan Lila Müzik’ten çıkan albüm, Yunus Emre Enstitüsü ve Group Kotan’ın desteğiyle yayınlandı. Albümün kaydı İTÜ MİAM Stüdyoları’nda Ozan Sarıer tarafından yapıldı. CD kitapçık yazılarını her iki besteci üzerine akademik çalışmalarını Viyana’da doktora tezi vererek tamamlayan Dr. Nejla Melike Atalay yazdı. Albümün fotoğrafları Serdar Tanyeli, tasarımı ise Gözde Oral’a ait. Piyanist Güray Başol’un “Cumhuriyetin 100. Yılında Kadın Besteciler Nazife Aral Güran, Yüksel Koptagel” albümünü tüm dijital platformlarda ve müzik marketlerde bulabilirsiniz.
Fotoğraflar ve basın bülteni için https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1ETQ6aQfOf3H7e1NKYEzMWXYAiVhs99DH
Cumhuriyet 100, Lila Müzik 25 Yaşında!
1999 yılından bu yana, bu coğrafyada yaşayan besteci ve yorumcuların eserlerini kayıt altına alan ve müzik hafızamızın oluşmasına katkı sunan Lila Müzik 25 yaşında!
Müzik evrenini geçmişi ve geleceğiyle bir bütün olarak gören Lila Müzik olarak, Türk besteci ve yorumcuların önde gelen isimlerinin albümlerini yayınlarken, genç sanatçılarla birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Narin Ailesinin desteğiyle, 2012-2016 yılları arasında, Martı İstanbul Hotel- Taksim’de, Martı Klasikleri konser dizisini düzenleyen Lila Müzik, 2003’ten bu yana Antalya-Tekirova'da yapılan Phaselis Festivali’ne destek vermeyi sürdürüyor.
Bu çalışmalarla, müzik alanında ülkemizin sahip olduğu değer ve zenginlikleri, hayatımızı anlamlı kılan sanatçılarımızla paylaşmaktan gurur duyuyoruz.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında, büyük önderimizin bizlere sunduğu evrensel bakış açısıyla, sanatla, bilimle, barış içinde, müziğin hayatımızı iyileştirdiği nice yıllarda birlikte olmak dileğiyle…
P. Oya Narin
Lila Müzik Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı